2010. március 7., vasárnap

Penészmentesítés

Penészmentesítés

A penészmentesítés roppant fontos teendő, nem csak azért, mert a falon lévő penészfoltok nem esztétikusak, hanem az egészségre is erőteljesen káros hatással vannak.

Allergia, légúti zavarok, fertőzések, ízületi fájdalmak előidézői lehetnek, ezért fontos, hogy a penészgombák kellemes közegét, a nedves felületet szüntessük meg.

Penészmentesítés a kialakulás előtt

Amennyiben tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a helyiség levegőjének relatív páratartalma túl magas, akkor nem érdemes megvárni a penész megjelenését, sokkal egyszerűbb még előtte kiegyenlíteni a fal hőmérsékletét hőszigetelő festék segítségével, ami megakadályozza a páralecsapódást.

Előzetes penészmentesítés esetén nem csak a fertőző penészgombák letelepedését előzhetjük meg, de a hőveszteséget is minimálisra csökkenthetjük, ami a fűtésszámla drasztikus csökkenéséhez vezet.

Penészmentesítés a lakás pontjain

Akár újépítésű lakásról is lehet szó, a penészgomba sajnos nem válogat, elég hozzá egy viszonylag nedves környezet. A festék révén történő előkezelést a vizes helyiségekben mindenképpen érdemes megoldani, úgy mint fürdőszoba, illetve konyha, mert ha nem is érezzük nedvesnek a lakás levegőjét, ezekben a helyiségekben lehet magasabb a páratartalom az optimálisnál.

Penészmentesítés jól szigetelő ablakok környékén

Gyakori eset, hogy a nyílászárók cserére kerülnek energiatakarékosság céljából. Ilyen esetekben lehet arra számítani, hogy az addigi szellőztetés mértéke nem lesz elegendő a páratartalom kiegyenlítéséhez. Hőszigetelő Protektor festék segítségével megelőzhető a páralecsapódás, ezáltal a penészmentesítés még a kialakulás előtt megtörténik.

Penészmentesítés festékkel dupla védelmi vonal

A hőszigetelő festék két fő funkcióval rendelkezik annak tekintetében, hogy a penészedést meggátolja, vagy a kialakult penészfoltokat véglegesen eltávolítsa. Elsősorban a festék anyagában lévő kerámiagömbök segítik a hő kiegyenlítődését a falfelületen, ami elejét veszi a nagy hőkülönbségnek, ezáltal nem jön létre a páralecsapódás. Másrészt, a kerámiagömbök képesek felszívni a levegőben található nedvességet, majd azt magukba zárják. Ezzel kiegyenlítik a helyiség relatív páratartalmát, ami azonnali akadályt képez a penészgombáknak, hiszen megszűnik a legfontosabb létfeltételük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése