2010. március 7., vasárnap

Hőhidak megszüntetése

Hőhidak megszüntetése

Mi a hőhíd?

A hőhíd olyan része egy épületnek, ahol a hő többszörös sebességgel áramlik át a falon, mint az épület más részein. Hőhíd kialakulásának nagyon sok oka lehet. Leggyakrabban tervezési hiba vagy kivitelezésből adódó hiba idézi elő.

Hőhidak általi hőveszteség

A hőhíd egy olyan területen jön létre, ahol a találkozási pont adódik a fűtött helyiség levegője és a külső levegő között. Ezeken a helyeken a fűtött hőenergia elképesztő sebességgel szökik ki a lakásból.

A hőhidak által okozott hőveszteség, akár 30%-ot is jelenthet, ami azt jelenti, hogy ha ezeket megszüntetjük, akár a szigetelés helyreállításával, akár egy hőszigetelő festék alkalmazásával, akár 30%-kal is csökkenhet a fűtési költség.

Leggyakoribb hőhíd előfordulási helyek

Sok helyen előfordulhat hőhíd, tekintve, hogy a kialakulása is sok okra vezethető vissza. Leggyakoribbak azonban az elégtelen szigetelésű nyílászárók melletti helyek, valamint a sarkok.

A sarkoknál a hőhíd kialakulásának a veszélye azért jóval magasabb, mint máshol, mert a külső és belső felület roppant nagy eltérést mutat egymáshoz képest.

Hőhídak egészségügyi vonatkozásai

A hőhidak és a fal többi felületei között roppant nagy hőmérséklet különbség alakul ki, ebből adódóan a páralecsapódás veszélye igen magas, ami előbb-utóbb penészesedéshez vezethet.

A hőhidak által kialakult penészesedés a helyiség használóinak egészségére negatív hatással van, valamint az épület szerkezeti károsodásához is vezethet.

Hőhidak megszüntetése

Amennyiben a hőhidak kivitelezési hibákból erednek, nem minden esetben lehet utólag megfelelően kezelni. A megelőzés a legjobb módszer, de kész ház esetén nem mindig van arra lehetőség, hogy változtatni lehessen a ház szigetelési technológiáján.

Amennyiben a hőhidak kialakulásának alapvető okait nem áll módunkban megszüntetni, akkor is lehet tenni valamit a falfelület hőmérsékletének optimális eloszlatása érdekében.

Hőhidak megszüntetése hőszigetelő festékkel

A hőszigetelő festék segít eloszlatni, illetve kiegyenlíteni a falfelületen létrejött nagy hőmérséklet különbségeket. A festék kerámiagolyókat tartalmaz, mely segít a hőt eloszlatni, ezáltal megszűnik a páralecsapódás.

A Protektor hőszigetelő festék további védelmet kínál azzal, hogy az anyagában lévő kerámia befogadja és magába zárja a nedvességet, ezáltal a teljes helyiség relatív páratartalmát szabályozza.

Ez a technológia megfelelő biztonságot nyújt hosszú távra azok számára is, ahol nincs lehetőség szerkezeti átépítésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése